Tilapia is een verzamelnaam voor een ondersoort uit de familie der cichliden.
Al naargelang de ondersoort kunnen tilapia's een lengte van 45 cm, een gewicht van 4,5 kg bereiken en tot wel 11 jaar worden.

Van oorsprong is de vis het meest bekend van rond het nijl gebied, waarna de vissen over de hele wereld zijn verspreid. De vis doet het in het wild erg goed in tropische gebieden. In o.a. Californie wordt het als een invasieve vis gezien of uitheems en is het niet toegestaan de vissen te houden op enkele uitzonderingen soorten na. In Azie worden de tilapias op grote schaal gekweekt in grote kweekvijvers en en er worden wereldwijd zo'n 4,5 miljoen ton Tilapia geconsumeerd

Er zijn ongeveer 5 soorten die gebruikt worden voor consumptie.
De ene soort groeit wat sneller dan de ander en het eindgewicht kan ook iets schelen.

De voortplanting gebeurt d.m.v het leggen van eitjes, deze worden dan door het mannetje bevrucht, waarna het vrouwtje de eitjes weer verzamelt en dan wel tot 3 weken in de mond houd om ze te beschermen, gedurende deze periode houd ze de eitjes bijna continue in beweging. Zodra de eitjes uitkomen laat de moeder de jonge visjes voorzichtig buiten haar bek, zodra er gevaar dreigt vluchten ze weer de bek in. Bij sommige soorten neemt het mannetje ze ook in de bek en helpt bij het beschermen van het kroost.

De jonge visjes hebben een eiwit rijk dieet nodig. De groei snelheid van deze vissoorten is erg hoog en de omzetting van het voer naar visgewicht kan in bij sommige soorten 1kg vis met 1,2kg voer zijn. Zodra de visjes wat groter zijn kunnen ze groeien op algen wat ze in de natuur eten of andere plantaardige voedselbronnen.

De wereldvoedsel organistatie ziet Tilapia als een potentiele mede oplossing voor het wereld voedsel (eiwit) te kort. Er wordt jaarlijks wereldwijd meer dan 4,5 miljoen ton Tilapia geconsumeerd

Tilapia



Tilapia
Tilapia